Dierenambulance De Tjonger is een officiële stichting zonder winstoogmerk en in 1995 opgericht met als doel het vervoeren van zieke, gewonde en verdwaalde dieren naar de dichtstbijzijnde dierenarts of opvangcentrum.

Een dier zo spoedig mogelijk met een baasje herenigen daar gaat het om.

De Tjonger is door de gemeente Heerenveen en de gemeente Weststellingwerf de aangewezen dierenambulance.

Voor de gemeente Heerenveen is Dierenopvang ’t Heerveld de plek waar gevonden levende katten naartoe worden gebracht. Gevonden levende honden gaan, na 24 uur in de eigen opvang, door naar De Nomadenhof in Sneek. Vanuit gemeente Weststellingwerf gaan levende katten naar Dierenasiel De Swinge in Drachten.

Vrijwilligers

De dierenambulance is 24/7 telefonisch bereikbaar op: 06-21578058.

Momenteel zijn 9 vrijwilligers actief. De meeste rijden 48 uur per week, 2 dagen achter elkaar op vaste dagen. Als iemand het alarmnummer belt dan wordt er gelijk actie ondernomen. De chauffeur heeft de auto en de telefoon. Als er een melding binnenkomt haalt de chauffeur de bijrijder op en gaat men op pad. Ook is er een vrijwilliger die de pagina op Facebook verzorgt, de binnengekomen foto’s archiveert, de melding doet bij Amivedi, e.a..

Er is grote behoefte aan nieuwe vrijwilligers!!

Men zoekt chauffeurs en bijrijders die in ieder geval een 48 uurs-dienst willen draaien. Het meest ideale is dat er 2 mensen zijn uit dezelfde woonplaats ( of dicht bij elkaar in de buurt), zodat dit organisatorisch ook goed werkt. Er is 1 ambulance en men kan niet vanuit Heerenveen naar bijv. Jubbega of Wolvega rijden om een bijrijder op te halen. Als er 2 vrijwilligers bijv. uit Jubbega of Wolvega zijn dan kan de ambulance 48-uur in die plaats aanwezig zijn.

Het is mooi en dankbaar werk. Iedere dienst is een verrassing. Je komt bij veel mensen over de vloer. Er gebeuren helaas ook trieste dingen, maar gelukkig zijn er ook veel mooie gebeurtenissen.

Sociaal

Voor mensen die bijvoorbeeld niet meer zelf met hun dier naar de dierenarts kunnen helpt is men ook bereikbaar. Het diertje, meestal samen met het baasje, wordt dan thuis opgehaald en na het bezoek aan de dierenarts weer terug gebracht.

Ook kan een overleden dier naar het Dierencrematorium gebracht en weer opgehaald worden op verzoek.

Gevonden

Gevonden dieren komen eerst in de opvang van de dierenambulance. Daar blijven ze maximaal 24 uur. Er wordt z.s.m. een melding gemaakt op de Facebookpagina en bij Amivedi. Als het baasje zich dan niet heeft gemeld, wordt het dier naar de aangewezen dierenopvang gebracht. Mocht het dier gewond zijn, dan brengt de dierenambulance het beestje eerst naar de dichtstbijzijnde dierenarts. Een chip met een goede registratie maakt het opsporen van een baasje een stuk gemakkelijker. Als een dier gevonden wordt met een goed geregistreerde chip gevonden dan wordt het beestje thuis gebracht.

Overleden

Een onderdeel van de werkzaamheden van de dierenambulance is het ophalen van dode dieren. Een overleden dier gaat naar de opvang in de koeling. Aan ieder dier komt een label met de informatie waar het is “gevonden” en wanneer, we maken er foto’s van en dan blijft hij minimaal 14 dagen in de opvang. In de vakantieperiode is dit vaak langer, omdat mensen dan weg kunnen zijn. Als het baasje belt, wordt het dier uit de koeling gehaald en voor zover dat kan, toonbaar gemaakt. Het toonbaar maken is soms erg moeilijk als een diertje is aangereden, maar men doet zijn uiterste best voor een baasje.

Ook van ieder overleden dier wordt een Amivedi melding gedaan en een melding op de Facebookpagina. Mocht iemand zijn/haar beestje herkennen in de omschrijving, dan kan men via de pagina een foto versturen en wordt deze vergeleken met het gevonden diertje. Soms is het dan duidelijk dat om iemands beestje gaat, maar niet altijd. Bij enige twijfel wordt men direct doorgestuurd naar de opvang om zelf te gaan kijken.

Niet opgehaald

De vrijwilligers schatten dat 7 van de 10 overleden dieren niet worden opgehaald. Alle beestjes waar geen eigenaar voor komt gaan naar de gemeente. Er worden wel foto’s van de dode dieren bewaard. Mocht een baasje zich later melden, dan kan die altijd nog zien of het zijn of haar beestje was, en weet men in ieder geval waar het gebleven is.

Wilde dieren

De dierenambulance is er niet alleen voor huisdieren. Er worden ook regelmatig gewonde of overleden wilde dieren van de straat gehaald: das, ree, reiger, meeuw, ooievaar, duif, marter e.d.

Ook als men een vleermuis in huis heeft komen de vrijwilligers langs om het te vangen. Als de vleermuis niet gewond of ziek is wordt deze elders in een bos weer vrijgelaten. Zieke vogels, dassen, vleermuizen en egeltjes gaan naar de Fûgelhelling in Ureterp.

“Zijn er ook kosten?”

Er wordt altijd een ritprijsje gevraagd, zodat men weer diesel kan kopen voor de ambulance. De baasjes die hun dier zoeken zijn vaak allang blij dat het weer terecht is. Dit kan soms ook verschillen per situatie, maar als iemand het echt niet kan betalen, dan is dat zo. Het belang van het beestje staat voorop!

Ook voor een chipcontrole op een locatie worden geen kosten in rekening gebracht.

Van de gemeentes krijgt De Tjonger een kleine bijdrage. De rest van het geld komt binnen via donateurs en sponsoren.

Een reetje, vogeltje, haasje enz. heeft geen portemonnee op zak, dus daar kan men geen geld voor vragen en doet men gratis.

Voor een aangereden hond, waar geen baasje zich voor gemeld heeft, is er een speciaal “crematiepotje” opgezet om het dier een waardig afscheid te kunnen geven. Helaas is dit financieel voor de ambulance niet haalbaar voor alle dieren die niet worden opgehaald door hun baasje.

Donateurs zijn van harte welkom. Het is al mogelijk om voor 5 euro per jaar het werk van de Dierenambulance te steunen. Meer mag natuurlijk altijd!!

Een éénmalige bijdrage is men ook al heel blij mee.

Dit kan via: NL77ABNA0419884335 t.n.v. Stichting Dierenambulance De Tjonger.

Dierenambulance De Tjonger is ook te vinden op Facebook:

https://www.facebook.com/DierenambulanceDeTjonger